top of page
  • עדנה לאופר גלובוס

הטבע כמקור השראה לפתרון בעיות ביצירתיות ברת-קיימא

עודכן: 8 ביוני 2023



אני מחוברת לטבע ממש מילדות. גדלתי בפרברי תל אביב, בצפון העיר, היכן שבתים פגשו בשדות. ביצת החורף הייתה גן המשחקים שלי, הפרדסים היו נשנוש זמין, מערות שומרוניות מסתוריות טיפחו את הדמיון וקליעת חרציות ועלי דקל היו פעילות מועדפת עלי.

לימים עזבתי את העיר כאמא ובחרנו לגדל את הילדים בטוסקנה הישראלית – המושבה גבעת עדה.

פה מרחבי הטבע והשדות החקלאיים הפכו עבורי ללוקיישן צילומי טבע. עונות השנה מתחלפות מול עיניי, מחליפות צבעים, פרחים, חרקים, פירות במטעים, נדידת ציפורים. כל אלה הפכו עבורי מקור השראה לביטוי ויזואלי בצילום.


את המונח בִּיוֹמִימִיקְרִי פגשתי לראשונה דרך הבן הצעיר שלי. המורה שלו לביולוגיה בחטיבה נחשפה לתחום הנפלא הזה ושיתפה אותנו ההורים בקורס שילמדו הילדים. כחובבת טבע יצירתיות, זו הייתה פגישה מיוחדת עם מונח שהצית בי את הדמיון.


פאסט פורוורד, אני פוגשת שוב את המילה המוזרה הזו בעולמי המקצועי ומחליטה לחבר את תשוקתי – יצירתיות – טבע – חדשנות!

אז מה זה בִּיוֹמִימִיקְרִי אתם בוודאי מנסים להבין...

ביו = חיים

מימיק = חיקוי

ביומימיקרי = חיקוי החיים!


ביומימיקרי הוא בעצם כלי לחקור ולפצח בעיות אנושיות בצורה יצירתית, כשמקור ההשראה הוא הטבע.

הטבע גאון! והוא מתפתח ופותר בעיות בצורה מקיימת כשכל האקוסיסטם נלקח בחשבון, וכך למעשה מאפשר לנו ללמוד ממנו כיצד לפתור בעיות שונות בצורה מקיימת.


תרבויות עתיקות למדו מהטבע אך הבּיוֹמִימִיק הראשון היא לאונרדו דה וינצ’י, שראה בטבע מקור בלתי נגמר של השראה לפיתוח רעיונות חדשניים. בקרתי בביתו בוינצ׳י שבאיטליה. הייתה שם כמות עצומה של ספרי סקיצות ומחקר שהוא עשה לטבע שסבב אותו ולגוף האדם. חקר ויישם פתרונות חדשניים ופורצי דרך - איש רנסנס, סקרן וחקרן, אדם מולטי-דיסציפלינרי.


אז איך בִּיוֹמִימִיקְרִי עובד?


אפשרות ראשונה היא לצאת לטבע ולחפש משהו שמרגש אותך, מפעים אותך, מדהים בעיניך, איזושהי תופעה. למשל לקחת אצטרובל ולהבין מה המנגנון שלו, איך הוא נסגר ונפתח, מה קורה לו בשריפה ומה קורה לו בגשם.


הרעיון הוא לצאת החוצה בסקרנות ומיד תצוף בכם תחושת פליאה, בטבע קסום ומגוון. להתבונן בקוץ, בחרק, בעץ, לא משנה, מה שנקרה בדרככם. לעשות לו סוג של מחקר, לצלם, לחפש מידע ולהבין איך הוא עובד ומה המנגנונים שלו ומשם כבר תגיע השראה ומחשבות על אפשרויות ליישום במוצר שלי, בשירות שלי, או בתהליך העבודה שלי.


האפשרות השנייה היא לצאת לחפש פתרון לבעיה קיימת. נתקלנו בבעיה, בתהליך ייצור/עבודה/ניהול או במוצר חדש שאנחנו רוצים לפתח או לשפר, חומר גלם חדש במוצר שלי, או שיש לי איזשהו אתגר בניהול צוות במשרד. הטבע הוא אינסופי, יש אינסוף יצורים ותופעות. לכן זה השלב הכי טריקי בביומימיקרי – לתרגם צרכים אנושיים לאסטרטגיה שניתן לחפש בטבע.

לדוגמה, בעיה שיכולה לצוץ בארגון היא סנכרון. סנכרון בין העובדים, בין המחלקות, בין המנהלים. סנכרון היא אסטרטגיה שקיימות לה שלל דוגמאות בטבע. ללהקת דגים, או זרזירים, אין ראש ממשלה או נשיא. איך הם יודעים לעשות את כל הדבר הזה ביחד, איך נשמר הסדר, איך כל אחד יודע את השלושה-ארבעה דברים שהוא צריך לשמור עליהם, מה שמביא אותו להתנהל בסנכרון מדויק כזה? את חכמת הנחיל או הלהקה חקרו ויש לזה הסבר רחב ומעמיק.

שאלו את הטבע!


לטבע מיליוני יצורים ביולוגים ואסטרטגיות שפותחו באבולוציה במשך מיליארדי שנים. ארגון הביומימיקרי העולמי אסף וריכז את כל האסטרטגיות האלה בספרייה שנקראת ASK NATURE.

לאחר שהגדרנו את הבעיה שלנו בצורה מדויקת ואת מילות החיפוש הרלוונטיות, חיפוש בספרייה ASK NATUREיעלה כל מיני תופעות בטבע שמילת החיפוש שלנו רלוונטית בהן. המאגר מעלה גם אסטרטגיות מהטבע כפי שהן באות לידי ביטוי בטבע, וגם ניצול של אסטרטגיות בחדשנות שכבר נעשתה על ידי אנשים. זהו מאגר ידע עצום ומאורגן שגם מציג פתרונות חדשניים שכבר עשו שימוש באסטרטגיה שחיפשנו.


אסכם ואומר, ביומימיקרי מחקר ופיתוח חדשני שמזמין אותנו להתבונן בפתרונות שהטבע כבר פתר ב-3.8 מיליארד שנות קיומו. כל אתגר שעלה בדרך, אם מבחינת הצורך לשרוד ואם מבחינת הצורך להתרבות, אם כהסתגלות לשינוי אקלים ואם לסביבת מחייה, הטבע מצא דרכים יצירתיות להתמודד ע״י שיפור ופיתוח פתרונות אבולוציוניים גאוניים. כל שנותר לנו הוא להרים את הפטנטים מהרצפה וללמוד ליישם אותם אצלנו בצורה מקיימת והוליסטית כמו הטבע. לא ללמוד על הטבע, אלא ללמוד מהטבע ולהיות חלק ממנו.



מוזמנים לצפות בהרצאת חשיפה קצרה שנתתי בנושא בכנס

79 צפיות0 תגובות

Comentarios


bottom of page